Trackmania draait alweer twintig jaar mee en na lang wachten maakt de serie dan ook echt de stap naar de consoles. De serie kent een grote hoeveelheid delen, reboots en uitbreidingen, maar sinds 2020 hebben we met de definitieve versie te maken met de simpele naam Trackmania. De console versie neemt de pc-versie en de verbeteringen van de afgelopen jaren en verpakt deze in een compleet pakket. De grote vraag is dan ook of het wachten het waard was. Het antwoord lees je hier.
Free-to-play en abonnementen
Voor een nieuwe speler kan Trackmania nog wel eens ingewikkeld overkomen. Trackmania is free-to-play, maar bevat ook diverse abonnementen om je ervaring een stuk rijker te maken. De elementen die de game toevoegen op de verschillende abonnementen hebben in veel gevallen wat extra uitleg nodig. Gelukkig weet de game een hoop moois te verpakken in het gratis pakket en dit is dan ook zeker de eerste logische stap om mee te beginnen. Hier kun je meedoen met het huidige seizoen. De seizoenen bieden elke drie maanden een set van 25 verschillende banen, waar jij een zo goed mogelijke tijd wilt neerzetten. Trackmania is op dit gebied flink anders dan vele andere racers. Je strijd hier namelijk niet direct tegen andere spelers. Je strijd tegen de baan en de physics die hiermee gepaard gaan. En doordat de baan en je wagen in alle gevallen hetzelfde reageert op jouw acties kun je proefsgewijs de beste lijn ontdekken. De game heeft dan ook een hoog nog-een-keer gehalte, want er is altijd wel een paar milliseconden van je tijd af te schaven. Je kunt vier soorten medailles verdienen, waarbij de brons en zilver in veel gevallen goed te doen zijn. Maar goud en de Nadeo medaille vragen om perfecte kennis en beheersing van de baan. Het behalen van deze medailles levert dan weer beloningen op die met elk seizoen veranderen.
De overgang naar de console is in dit geval ook erg netjes gedaan. De game ziet er geweldig uit en draait supersoepel op de hardware van de Playstation 5. Voor de pc-speler is het nog wel even wennen dat je een stick moet gebruiken in plaats van pijltjestoetsen. Het was dan ook een verrassing dat je de game niet met de d-pad kunt spelen op de Playstation. Gelukkig voelt de game hetzelfde aan, waardoor een ervaren speler de game zo oppakt. De trucjes en ervaring kun je mooi meenemen naar deze versie en het is erg makkelijk om de game op de bank te kunnen spelen in plaats van achter je computer. De interface daarentegen is voor een groot deel overgenomen van de PC en voelt niet zo soepel aan als je zou verwachten. Je moet regelmatig links, rechts, omhoog en naar beneden bewegen om de juiste optie te kunnen selecteren. De laadtijden zijn lekker kort, waardoor je zo in een race zit. Want naast de seizoenen bevat de game nog veel meer mogelijkheden.
Heel veel banen
Als je de mode ranked opzoekt kun je naast de banen in het seizoen ook andere door de ontwikkelaar geselecteerde banen spelen. En dit is de mode die je waarschijnlijk zult blijven opzoeken als je blijft bij de gratis versie. Deze mode blijft eindeloos lang leuk en met elk seizoen en ongelimiteerd aantal nieuwe banen is er altijd iets nieuws te ontdekken. Je hebt helaas dan weer wel een Playstation Plus abonnement nodig, waardoor de echte kern van de game alsnog niet zonder iets te betalen te spelen is. Maar leg je een tientje per jaar neer voor het Standard abonnement dan heb je volledig toegang tot alle seizoenen van de afgelopen drie jaar waardoor er honderden banen klaar staan om te spelen. En dit is dan ook de versie die ik zou aanraden als de game je bevalt en je hier flink wat extra uurtjes wilt insteken. De banen hebben namelijk flink wat extra’s gekregen sinds de eerste game. Je hebt nu delen waar je kunt zweven, in slow-motion rijdt of afremt of versneld. De ondergronden zijn diverser dan ooit. Met ijs, zand en asfalt als enkele voorbeelden, die elk anders besturen. De omgevingen en aankleding blijft bij een groot stadium en hoewel we in voorgaande delen meer variatie zagen, blijft deze versie het alsnog bij één look houden. Dit wil zeker niet zeggen dat de game er saai uitziet. Met de grote wilde banen, loopings en aankleding is het elke keer weer een verrassing waar je wel en niet kunt rijden.
Het standaard abonnement geeft je ook de mogelijkheid om eigen banen te maken, te delen en te spelen. Trackmania kent dan ook een grote groep mensen die de game alleen maar spelen om de meeste vette banen te maken. De track editor is enorm uitgebreid en er zijn tal van bouwblokken die je kunt neerzetten. Je kunt het jezelf zo moeilijk of makkelijk maken als je wilt. De makers gebruiken dezelfde tool om alle banen in de game te maken. Er is na al die jaren nog steeds genoeg creativiteit en mogelijk. Je hebt ook de mogelijkheid om elke dag een baan van de dag te spelen en hier de snelste tijd neer te zetten.
Een Royal mode
De game bevat naast het standaard strijden voor de beste tijd nog twee andere modi, die de game lekker lang interessant houdt. Ten eerste hebben we een Cup of the Day die elke dag op hetzelfde moment plaatsvindt. Hier moet je in 15 minuten de beste tijd neerzetten op een nieuwe baan. Vervolgens word je opgedeeld in groepen van 64 om vervolgens in rondes tegen elkaar te racen waar er na elke ronde de onderste racers afvallen. Dit leert je niet alleen een meer consistente racer te maken, maar ook dat het niet altijd om perfectie gaat. Dit is een mooie gebeurtenis elke dag en geweldig als je er eentje weet te winnen. De andere mode is Royal, die erg lijkt op de game Fall Guys. Je krijgt een baan vol met obstakels voorgeschoteld en je probeert hier niet als laatste te eindigen. De laatste racers vallen af en de banen worden steeds wilder, waardoor het steeds lastiger wordt om niet als laatste te eindigen. Als je dan nog steeds niet genoeg kunt krijgen van Trackmania dan is het tijd om het andere abonnement te overwegen. Hier kun je namelijk clubs aanmaken en eigen servers met je eigen banen starten. Je kunt zelfs eigen tournamenten aanmaken en streamen. Erg mooi dat dit ook mogelijk is, maar voor de gemiddelde speler zal dit minder interessant zijn.
De gratis versie van Trackmania geeft spelers elke drie maanden 25 banen en hiermee kun jij je al honderden uren vermaken. Maar als je echt de volledige ervaring wilt hebben dan is een tientje per jaar een klein bedrag voor één van de beQste en meest verslavende arcade racers die je op dit moment kunt spelen. De nieuwe modes en opties laten zien dat de makers de game volledig ondersteunen en nu is dan ook zeker het moment om in te stappen. Nu kan iedereen Trackmania beleven, zowel op de PC als op de consoles.
Origineel artikel gepubliceerd op: www.evilgamerz.com