Het elegante en gevaarlijk verslavende puzzelspel Tetris (1989) was vroeger de reden om een gameboy aan te schaffen. Het is zelfs voor vele puzzelgames zoals Meteos, Lumines of Polarium de moedergame geweest. Maar toch blijft de variant met vallende vierblokkige bouwstenen de meest geniale variant. Daarom is het ook niet zo raar dat Nintendo deze game naar de DS heeft gehaald met nog meer varianten, nog meer opties en nog meer stijlen. Maar heeft Nintendo het zichzelf niet te gemakkelijk gemaakt?
Stenen, stenen en nog meer stenen!
Voor degene die Tetris nooit gespeeld hebben zijn dit de basisregels van Tetris. Het is de bedoeling om met je vierblokkige bouwstenen die langzaam of snel naar beneden vallen, een volledige muur te vormen. Zodra je een hele lijn gevuld hebt, verdwijnt deze lijn en kijg je punten. Dit is mogelijk tot 4 lijnen per keer, maar blijkt toch niet zo makkelijk te zijn als veel mensen denken.
Het is handig om te weten voor degene die Tetris alleen maar op de gameboy gespeeld hebben dat er toch iets veranderd is. De meest opvallende verandering is de mogelijkheid om een blokje te bewaren, totdat ie wel perfect past of als je een Tetris van 4 lijnen aan het opzetten bent. De andere minder opvallende verandering is dat je een blokje in “leven” kan houden door het te blijven draaien. Dit kan zelfs al wanneer je het blokje hebt neergezet. Deze verandering is een stap achteruit, want hierdoor maak je Tetris alleen maar makkelijker, terwijl de moeilijkheid juist de uitdaging was. Ook zijn er een paar mogelijkheden bijgekomen. Het is nu ook mogelijk om je blokje in één keer te laten vallen, want wel meer snelheid aanbrengt in het spel. Alleen de functie van het spookblokje kan ik minder waarderen, want dit maakt het spel alleen maar makkelijker en zoals ik al zei, de moeilijkheid daar ging het juist om.
Zelda, Mario, Yoshi en Metroid?
Je merkt meteen als je Tetris DS aanzet dat dit een product van Nintendo is. Want ineens zie je Mario, Yoshi en Metroid bovenin je scherm rondhuppelen terwijl je Tetris aan het spelen bent. Dit is in het begin wel leuk, maar omdat je volledig geconcentreerd op het onderste scherm bezig bent, heb je geeneens tijd om te genieten van Nintendo’s klassiekers. Maar wat wel erg storend is dat Nintendo ook nog eens de deuntjes van de klassiekers erin heeft gestopt. Maar dan heb ik de vraag voor hun: Waarom koop je in godsnaam Tetris om alle deuntjes van Nintendo’s klassiekers te horen, het antwoord hierop is niet dus. Ik had liever gewild dat ze de oude deuntjes van Tetris erin hadden gezet, want die droegen bij de originele versie nou juist bij voor de geweldige sfeer in die game. Voor de rest ziet de game er erg kleurrijk uit en grafisch is het ook dik in orde.
De oude en nieuwe versies.
In de singleplayer heb je de keus uit 6 verschillende soorten Tetris: Standard, Push, Catch, Mission, Puzzle en Touch. Vaak zijn deze soorten ook nog verdeeld in nog meer verschillende versies.
Ten eerste hebben we Standard Tetris, dit is de meest normale versie die je tegen zal komen en is nog eens verdeeld in 4 subversies: Marathon, hier moet je proberen om 200 lijnen en zoveel mogelijk punten te behalen. Ook kan je de moeilijkheidsgraad van 1 t/m 19 instellen. Dan heb je de line clear subversie, in deze versie is het mogelijk om de hoogte en moeilijkheidsgraad in te stellen om zoveel mogelijk punten te behalen. Dan heb je ook nog eens de VS CPU subversie, dit is een erg leuke variant en gaat als volgt: clear 2 of meer lijnen om bij de tegenstander rotzooi te dumpen. Je tegenstander kan ook rotzooi bij jou dumpen en is tegen te gaan d.m.v. nog meer lijnen te clearen om de schade beperkt te houden. De rotzooi gaat dan opstapelen en de laatste persoon die dan overblijft heeft gewonnen. Dit is natuurlijk leuker tegen je vrienden, maar dat wordt verder in deze review behandeld. Dan komen we nu bij de Push versie. Deze versie bestaat uit maar 1 subversie en dat is tegen de CPU. Jij speelt in het bovenste scherm en de CPU in de onderste. Het is de bedoeling om in het midden lijnen te clearen en zo alles een stapje naar beneden te schuiven, wanneer jij ervoor hebt gezorgd dat de stapel bouwstenen over het lijntje van de tegenstander gaat, heb jij gewonnen, maar dat kan natuurlijk ook bij jou gebeuren. Dit zorgt vaak voor een en al spanning, wat het spel juist leuker maakt.
Nu komen we bij de derde versie en dat is Catch. Hier is het de bedoeling om de vallende stenen te vangen met een kern in het midden van het scherm. Het is ook mogelijk om alles te laten draaien om de as van de kern. Wanneer dit allemaal lukt en je maakt een 4X4 vierkant explodeert je kern na 10 seconden of kan handmatig worden opgeblazen. En alsof dit allemaal nog niet moeilijk genoeg is, moet je alle bouwstenen opvangen en alle monsters ontwijken. Het spel is dan afgelopen wanneer jij door al je leven heen bent of je stapel bouwstenen te groot is. Natuurlijk is het weer de bedoeling om zoveel mogelijk punten te behalen.
Meer, meer en nog veel meer!
Nu komen we bij de vierde versie Mission. Deze vond ik persoonlijk het minst leuke van allemaal, want het brengt gewoonweg te weinig vernieuwing. Het is de bedoeling om zoveel mogelijk missies te voltooien, zoals clear 4 lijnen of clear een lijn met een vierkantje. In Mission heb je de keuze uit marathon en time trial. Bij de één moet je zoveel mogelijk missies uitspelen en bij de ander zosnel mogelijk een bepaald aantal missies. Deze versie wordt na een tijdje erg saai, en is voor mij een gadget meer niet! Nu komen we bij de twee versies, die ik dood gespeeld heb, want wat een lol. Ik heb het over Puzzle en Touch, bij Puzzle moet je met de gegeven bouwstenen alle lijnen clearen en is erg verslavend, zeker als je nagaat dat er 200 levels zijn! Hier gaan zeker vele uren inzitten en geloof me, als je alle 200 levels hebt uitgespeeld, speel je ze gewoon nog een keer. En als laatste hebben we: Touch! Deze versie maakt gebruik van het touchscreen en is één van de beste varianten op Tetris die ik ooit heb gezien. Je beweegt de stenen door met de stylus ze te verschuiven en om de stenen te laten roteren, moet je er twee keer opklikken. Wanneer jij een lijn cleart dan vallen de stenen naar beneden, wat natuurlijk soms voor hoofdbrekens zorgt. Deze versie heeft twee subversies: Tower en Puzzle, bij Tower moet je zoveel mogelijk blokjes clearen en bij Puzzle moet je op de aangegeven manier alle blokjes opruimen. Kortom een erg leuke en vernieuwende versie.
Van je huiskamer tot Japan!
Maar het leukste is natuurlijk dat je verschillende versies van Tetris tegen je vrienden of andere mensen kan spelen. Helaas kan je niet alle versies multiplayeren, maar dat mag de pret niet drukken, want de versies die je wel kan multiplayeren zijn: Standard, Mission en Push. Hier komt ook nog eens bij dat Tetris DS één van de beste Download play opties heeft, want het is mogelijk om met 1 game card 15 mensen uit te nodigen. Ook worden er geen onderdelen weggelaten hoewel de andere mensen geen game card hebben. De game ondersteunt natuurlijk ook Wi-fi en maakt het mogelijk om tegen iedereen op de wereld te spelen. Dus een schouderklopje voor Nintendo!
Conclusie
Deze game moet iedere Nintendo DS bezitter gewoon hebben, want wat een hoop opties en leuke varianten. Ook kan je de game tegen vrienden spelen en je vrienden hebben geen eens een game card nodig. Natuurlijk heeft Nintendo het zich niet te gemakkelijk gemaakt, deze game is gewoonweg top, maar helaas hebben ze het Nintendo thema iets te ver doorgedrukt wat net die paar tienden kost.