Sony is de laatste tijd erg goed bezig met vernieuwende en originele games. Zo is er regelmatige een verfrissende game te vinden in de Playstation Store, maar is er ook op de PSP genoeg moois te vinden. Zo hebben we bijvoorbeeld Flower op PSN, maar ook Locoroco op de PSP. Maar toch één van de grootste verrassingen was toch wel Patapon voor de PSP. In deze strategie gemixt met ritme game speel jij met een leger Patapon en moet jij ze de machtigste volk op aarde maken. De gameplay was ijzersterk in deze game en een vervolg kon gewoonweg niet lang op zich wachten. Want nu hebben we Patapon 2 en moet jij wederom met een leger Patapon andere volkeren overheersen.
Je begint weer opnieuw
Patapon 2 is een waar vervolg op het eerste deel. De game speelt zich namelijk direct af na het eerste deel en de Patapon zijn op reis gegaan met het schip wat ze hadden gebouwd. Maar onderweg komen ze een enorme inktvis tegen en deze vernietigd hun schip. Ze spoelen aan op een nieuw stuk land, waarin ze weer van voren af aan moeten beginnen. Ook zijn er hier nieuwe vijanden te vinden, waaronder een nieuwe volk, de Karmen. En zo begin je aan het tweede deel. Het ziet en klinkt eigenlijk allemaal erg vertrouwd aan, waardoor je eigenlijk het gevoel hebt dat je nog steeds met het eerste deel te maken hebt. Eigenlijk heb je dit gevoel gedurende de gehele game en dit kan je eigenlijk zowel goed als minder goed opvatten. Patapon 1 was namelijk een geweldige game en waarom zou je een geweldig concept veranderen. Maar aan de andere kant, hadden ze dit mogelijk beter als een soort uitbreiding kunnen verkopen voor een mindere prijs. Want het is zelfs mogelijk om je vorige save game om te zetten en verder te gaan met de onderdelen waar je was gebleven in het eerste deel.
Voor de mensen die nog niet bekend zijn met de Patapon, jij speelt een soort god waarnaar de Patapon luisteren. Patapon zijn 2D wezentjes die je kunt besturen door verschillende commando’s door te geven door een bepaalde knoppencombinatie in te drukken. Dit indrukken van de knoppencombinatie gebeurt op een vast ritme wat aangegeven wordt op het scherm door een witte rand en door de muziek natuurlijk. Naarmate jij een langere combo maakt zullen je aanvallen en verdedigingen sterker worden. Er zijn diverse aanvallen en opties waar je uit kunt kiezen, waardoor het belangrijk is om goed op te letten wanneer je welke commando moet geven. Daarnaast heb je ook nog verschillende Patapon zoals boogschutters, krijgers en speerwerpers. Waardoor jij een divers leger hebt en deze ook zult kunnen opbouwen en levelen om zo een sterk leger te krijgen.
Weinig toevoegingen, helaas
De game bevat helaas weinig vernieuwing in vergelijking met het vorige deel. Een groot gedeelte van de vijanden hebben we al eerder gezien en ook de items en soorten missies lijken erg veel op wat we al gezien hebben. Maar er zijn gelukkig toch wel een paar toevoegingen. Zo heb je nu de beschikking tot een evolutieboom. Hiermee kun jij je Patapon verder laten evolueren, waardoor ze sterker en meer eigenschappen krijgen. Zo kun je ze resistent maken tegen vuuraanvallen en kun je ze sneller laten lopen. Dit is zeker een erg leuke toevoeging, maar heeft wel een klein nadeel. Doordat je veel grondstoffen voor al dit evolueren nodig hebt, zul je geregeld oude missies moeten herspelen om deze bij elkaar te sparen. Dit zorgt ervoor dat eigenlijk de game langer gemaakt wordt zonder er extra content tegen over te zetten. Maar gelukkig zijn de levels dan weer wel erg pittig, waardoor je zeker erg veel uitdaging hebt.
Bovendien zijn er ook 3 nieuwe soorten Patapon toegevoegd. Zo hebben we nu de beschikking over de Toripon, een Patapon op een vogel die speren gooit, Robopon, die stenen kan gooien en Mahopon, een soort tovenaar die beschikt over magische aanvallen. Wederom een beetje magere toevoegingen, ik had graag zeker tien nieuwe Patapon gezien, omdat dit weer veel nieuwe tactieken met zich meebrengt. Ook de mogelijkheden van de nieuwe Patapon zijn niet zo heel erg vernieuwend. Ik had mogelijk graag voertuigen of iets dergelijks gezien.
Multiplayer, hè?
Daarnaast bevat deze game ook een multiplayer waarmee je tot 4 mensen samen missies kunt klaren. Dit is mogelijk in je eentje, maar is natuurlijk het leukst als je met een paar anderen bent. In de multiplayer heb jij de beschikking tot een soort held die sterker is dan een gewone Patapon. Je zult met deze vier helden een ei naar de overkant moeten brengen en hiermee verdien jij dan weer extra items. Op zich is het zeker een leuke toevoeging, maar een multiplayer modus waarin je tegen elkaar kunt spelen was leuker geweest. Om zo te testen wie nou de betere almachtige is.
Grafisch gezien is de game identiek aan de vorige. Dit vind ik zeker niet jammer, want veel valt er eigenlijk niet aan de graphics te verbeteren. Mogelijk iets meer variatie in de omgevingen zou wel welkom zijn. Het geluid is in deze game wederom ook erg goed en maakt het totaal pakket helemaal compleet. En daarmee is Patapon 2 eigenlijk nog steeds een erg leuke PSP game. Deze start je zo op om even een paar minuten Patapon te spelen. Wel is het jammer dat er weinig vernieuwing in deze game te vinden is en ik had graag veel meer nieuwe content gezien. Maar het blijft nog steeds één van de betere PSP spellen