Games hoeven niet altijd uitdagend en donker te zijn. Er is tegenwoordig een grote groep spelers die juist games opzoeken om tot rust te komen, een kleurrijke wereld te verkennen of gewoon even te ontsnappen aan de dagelijkse sleur. Als je op zoek bent naar de volgende game waar je lekker tot rust kunt komen dan is de volgende game van Tiny Roar misschien juist wat je nodig hebt. Into the Emberlands is een mis tussen verkennen, verzamelen en roguelite elementen. Het weet de juiste balans te vinden tussen lekker de speler bezighouden en een klein beetje uitdaging. En voor je het weet, heb je flink wat uurtjes doorgebracht in de kleurrijke wereld van Into the Emberlands.
De lichtdrager en Knacks
In Into the Emberlands kruip je in de huid van een vrolijk figuurtje met een grote rugzak en een lantaarn met een gelimiteerd aantal branduren. De wereld is namelijk overvallen door een grote schaduw en het is aan jou om je stad steeds verder uit te breiden door grondstoffen te verzamelen, de bewoners (Knacks) te redden en gebouwen te bouwen. De game begint dan ook klein en wordt er gevraagd om een paar stukken hout te verzamelen om een huis te bouwen. Deze stukken hout kun je om het dorp vinden, maar het moment dat je een voet buiten het dorp zet begint de klok te tikken. Je lantaarn heeft maar licht voor een halve minuut en blijf je te lang buiten het dorp dan zal de schaduw je opslokken. Maar als je op tijd weer terugkomt dan laad je lantaarn zich weer op en kun je het nog een keer proberen. Dit is wat de game in het klein is, maar naarmate je steeds verder komt en het dorp uitbouwt, zul je steeds verder moeten reizen om alles te verzamelen wat je nodig hebt.
De wereld rondom je dorp wordt met elk level en na elke mislukte poging willekeurig gegenereerd, waardoor het elke keer weer een verrassing is waar je alles kunt vinden. Dit werkt in het algemeen redelijk, maar het kan af en toe voorkomen dat sommige levels veel moeilijker of makkelijker zijn door de willekeurigheid. Maar doordat je het maar hebt over een halve minuut die je kwijt bent, valt het mee hoe onplezierig het aanvoelt als een poging mislukt. Het helpt ook zeker dat de game er super vrolijke en kleurrijk uitziet met de geverfde vormgeving. Met elk level krijg je ook steeds meer verschillende gebieden te zien van groene bossen tot kleurrijke bloemenvelden, waardoor het niet snel verveelt.
Een paar gereedschappen
De game weet een hoop plezier te halen uit een paar simpele spelmechanismen. Zo zul je voornamelijk veel rondlopen door een muisklik om grondstoffen op te pakken. Je krijgt een boodschappenlijstje mee aan grondstoffen die je nodig hebt om diverse gebouwen te bouwen, inwoners te helpen of op te sporen. Tussendoor kun je ook energie voor je lantaarn vinden om zo de duur van je reis te verlengen. De verdwaalde inwoners zijn dan ook de grootste uitdaging omdat deze met je meelopen en je ze in één succesvolle reeks moet verzamelen. De grondstoffen zijn een stuk makkelijker te vinden en de gereedschappen die je met je mee kunt nemen, zoals een bijl of pikhouweel, maken het mogelijk om snel grondstoffen te verzamelen. Het kan je zelfs helpen om shortcuts te maken in de omgeving, zodat je sneller bij de verdwaalde inwoners kunt komen.
Het verbouwen van je dorp geeft je toegang tot nieuwe gereedschappen. Doordat het dorp steeds groter wordt, heb je echt het gevoel van voortgang en worden het aantal opdrachten ook steeds groter en uitdagender. Je zult ook vele verschillende dieren tegenkomen die je kunt helpen of om kunt kopen met gevonden grondstoffen. Dit is vaak nodig om toegang te krijgen tot een pad en voegt spanning toe, zonder meteen wapens toe te voegen aan de game. Hoe verder je komt, hoe meer het ook nodig is om verstandig om te gaan met je lantaarn en je reis op het juiste moment te verlengen door op het juiste moment energie op te pakken voor je lantaarn.
Een ontspannen ervaring
Into Emberlands is een kleinere game, maar weet de juiste balans te vinden en de speler een mooi gevoel van voortgang te geven. Je kunt de game voor een paar minuten of een paar uurtjes achter elkaar spelen. Het is lekker ontspannen. De opdrachten van de inwoners zijn verschillend genoeg, waardoor je niet het gevoel hebt dat je elke keer weer hetzelfde moet doen. De wereld zit vol met charme en zelfs als je niks doet zit de game vol beweging. Er zijn weinig grote minpunten naast de onbalans van de verdeling van de levels. Zo werkt de game niet altijd geweldig op een ultrawide scherm of verschijnen grondstoffen niet meteen als je een stuk gereedschap gebruikt. Maar dit zijn eerder uitzonderingen en zit in de meeste gevallen het speelplezier niet in de weg. Dit is een game om in de gaten te houden, want de game heeft nu nog een gelimiteerd aantal acties, gebieden en upgrades voor het dorp.