Apen in de ruimte met jet packs en enorme robotarmen. Die zin wekt alleen al genoeg interesse op om de volgende lokale multiplayer party game voor op de bank een kans te geven. Bonkies is een vrolijke en luchtige game waarbij samenwerking centraal staat om diverse blokken zo snel mogelijk op elkaar te stapelen. De game is ontwikkeld door de indie ontwikkelaar Studio Gauntlet en is een combinatie van elementen die in meest vermakelijke lokale multiplayer games voorkomen. Gekke physics, check, unieke besturing, check, een simpel doel, check, en pure chaos als er iemand een foutje maakt, check! De vraag is dan ook; weten al deze elementen op een toffe manier samen te komen of staan de makers letterlijk voor aap.
Bouwen zonder zwaartekracht
Bonkies weet het spel op een leuke manier te introduceren aan de speler. De presentatie is hier super speels met een leuk cartoony stijltje en het gehele menu en alle elementen springen, stuiteren en bewegen lekker gek. De overgang naar een 3D planeet om een level te kiezen gaat super soepel. Hier ga jij met een ruimteschip op zoek naar het groot aantal missies die de game rijk is. De game kleed deze missies leuk aan met een klein verhaaltje en verschillende 2D personages die iets vertellen. Maar verwacht hier geen groots avontuur of verhaallijn. Het draait uiteindelijk om een bouwsel te maken met je aap binnen de tijd en het liefst zo snel mogelijk om die belangrijke bananen te verdienen. Elke missie is het jouw taak om een grote toren te bouwen met blokken in verschillende vormen in de aangegeven vorm. Dit is het beste te vergelijken met Tetris, maar waar de blokken bij Tetris naar beneden vallen moet jij ze dit keer vanuit de zijkant opzij slepen. Het bouwwerk is opgedeeld in een paar opdrachten die voortborduren op elkaar. Zo zul je bijvoorbeeld eerst 2 blokken naast elkaar moeten als basis. De tweede opdracht gaat dan vaak verder de lucht in en een net begin is al snel cruciaal zul je merken.
Gelukkig hebben de apen alle nodige gereedschappen om zo snel en succesvol mogelijk een blok te verplaatsen en op zijn goede plek neer te zetten. Zo heb je een enkele robotarm die je met de rechter stick bestuurd en door de trigger in te drukken kun je voorwerpen vastpakken. Als een blok te zwaar is, kun je op de linker trigger drukken om je jet pack te activeren. Hiermee kun je zwaardere voorwerpen verplaatsen en kun je ook snel van de ene kant naar de andere kant bewegen indien nodig. Het feit dat de boel in de ruimte afspeelt, zorgt ervoor dat voorwerpen weer net ietsjes anders bewegen dan je zou verwachten. De game geeft dan ook aan dat je het beste kunt spelen met een controller. Met het toetsenbord werkt het eigenlijk niet. Het is een stuk langzamer en het voelt minder natuurlijk aan om je robotarm te besturen. En dat de speler in zijn eentje een stuk langzamer is, lijkt zwaar tegen te werken als je de game alleen speelt. Aan het begin geeft de game de optie om alleen of met een groep vrienden lokaal te spelen. De missies en moeilijkheid zijn zo goed als hetzelfde als je alleen speelt of met meer, inclusief de tijd die je ervoor hebt om een missie te voltooien. In de latere levels lijkt het wel onmogelijk om alleen een level te voltooien. Zeker als de boel instort omdat je een klein foutje maakt. Na wat vloeken kun je dan beter het level herstarten.
Met vrienden is het leuker
De missies lijken op het eerste gezicht veel op elkaar, want je bent elke keer blokken aan het stapelen. Maar de game weet genoeg variatie aan blokken toe te voegen, waardoor het elke keer weer een uitdaging is en fris blijft. Een voorbeeld hier is een glazen blok die in stukjes valt als je hem te vaak of te hard laat vallen. Dit wil je natuurlijk niet omdat het dan ineens twee keer zoveel werk is om die twee blokken op je toren neer te leggen. Dit is maar het begin. Er komen zwevende blokken voorbij, ronde blokken en blokken die gewoon een irritante vorm hebben om op elkaar te stapelen. Samenwerken loont hier zeker en als je het goed doet gaat dit veel sneller dan een blok in je eentje neer zetten. Doe je dit uiteindelijk snel genoeg dan verdien je bananen die je kunt inzetten om nieuwe apen vrij te spelen en de blits te maken bij je vrienden.
De focus op lokale multiplayer is dan ook de valkuil van Bonkies. Het is bewonderenswaardig dat ze voor een lokale multiplayer game hebben gekozen. De nostalgie van een game met zijn vieren op de bank is geweldig. Met meerdere spelers is deze game super chaotisch, grappig en voelt het minder erg aan als er iets fout gaat. Maar doordat er helemaal geen online multiplayer aanwezig is, start je deze game niet zo snel op als je vrienden niet langs kunnen komen. Maar dat betekent niet dat de game het niet waard is om aan te schaffen. Heb je een paar controllers klaar liggen en organiseer je regelmatig een gameavond met je vrienden thuis dan is dit een super leuke toevoeging aan het assortiment.
Origineel artikel gepubliceerd op: www.evilgamerz.com