Het creëren van een hype omtrent de wat ‘grotere’ games komt de laatste jaren steeds meer voor. Hoewel dit niet altijd ten goede komt, worden de games vaak met open armen ontvangen en dit gaat dus ook met hoge verkoopcijfers gepaard. Maar hoe groter de hype, hoe groter de teleurstelling kan zijn. En dit kan soms voor teleurstellende recensies zorgen, wat vaak niet altijd terecht is. Ook kan dit ervoor zorgen dat andere goede games naar de achtergrond verdwijnen en niet hun paar minuten aandacht krijgen waar ze zeker recht op hebben. De recentste ‘gehypete’ games, namelijk Bioshock en Halo 3, zijn goede voorbeelden voor games die in de spotlight hebben gestaan. Maar er is nog een game waar menigeen op zit te wachten. Namelijk Assassin’s Creed, de nieuwste franchise van Ubisoft. Na de geweldige trailers die we een paar jaar geleden voorgeschoteld kregen, is de tijd nu rijp om een goed beeld te scheppen op wat de game te bieden heeft. En een vinger te leggen op waarom de game zo geweldig schijnt te worden.
Kruistochten + moorden = gouden combo
Eén ding staat in ieder geval al zeker vast en kan Ubisoft niet ontnomen worden en dat is toch wel het bijzondere thema en verhaal. Want hoewel veel games in een fantasy, sci-fi of tweede Wereldoorlog setting afspelen, speelt deze game zich af in het jaar 1191 na Christus. De periode van de kruistochten en om precies te zijn, de derde kruistocht naar het Heilige land. Maar deze kruistochten gaan natuurlijk niet zo gemakkelijk als de kruisvaarders en moslims zouden willen. Waardoor deze twee partijen in een oorlog verzeild raken. De Assassijnen hebben de taak om al het ellende en bloedvergieten tussen de twee partijen te stoppen. Jij speelt als één van de Assassijnen, Altair genaamd. Jij bent getraind en in het geheim opgeleid om de meeste moorden vliegensvlug te kunnen uitvoeren. De Assassijnen worden gevreesd om hun meedogenloosheid en geweldige vechtskunsten. Jouw acties kunnen jouw omgeving in één ogenblik omwerpen naar een staat van chaos. En deze acties zullen voor belangrijke momenten in de geschiedenis zorgen. Een erg ongewoon thema dus, iets wat we eigenlijk zo goed als niet hebben gezien. Wel heeft de game iets weg van de Prince of Persia reeks, wat ook niet zo raar is omdat het van dezelfde makers komt, maar verschilt toch op enorm veel gebieden. Maar zoals ik al zei ziet dit gedeelte van de game zeker goed in elkaar en is iets wat niet snel kan tegenvallen. Dus dat is dan zeker het eerste pluspunt voor Assasin’s Creed.
Dit keer echte totale vrijheid
Maar naast dit onderdeel hebben we ook voornamelijk te maken met de gameplay in een game. De gameplay beloofd uniek en vernieuwend te zijn. Iets wat we nog nooit gezien hebben in de games van tegenwoordig. Je zult namelijk de taak krijgen om verschillende doelwitten uit te schakelen en hoe, dat mag jij helemaal zelf weten. En dit is dan ook één van de grootste vernieuwingen die in deze game zit. Totale vrijheid en dit keer echte vrijheid. Je kunt gaan en staan waar je wilt en alles doen wat en hoe jij wilt. Het is dus mogelijk om overal te staan in deze game. En de makers hebben dit zover mogelijk uitgewerkt als maar mogelijk is. Je kunt op elk richeltje, muurtje, gebouw, huis, villa, lat, vat, dozen, daken en alle andere voorwerpen staan en vastpakken. Dit zorgt voor een enorme diepgang die deze game nog eens erg interessant kan gaan maken. Want je zult je zo goed kunnen verplaatsten om alles uit te vogelen wat je moet weten om het doelwit uit te schakelen. Maar je zult je zo ook heel behendig uit de voeten kunnen maken, als je het doelwit om zeep hebt geholpen. Het combo systeem en controls beloofd zo in elkaar te steken dat alles heel natuurlijk zal verlopen. Iets wat dus allemaal zeker goed in de oren klinkt. Wederom een pluspunt voor Assassin’s Creed.
Maar hoe kun je deze doelwitten dan om zeep helpen. Dat kan dus eigenlijk hoe jij maar wilt. Je kan iemand vergiftigen, maar je kunt hem ook heel agressief frontaal aanvallen of van ver af neer schieten met een kruisboog. Als jij het kan bedenken, zal het werkelijk mogelijk zijn. Wel moet je rekening houden met andere soldaten en dergelijke, maar gelukkig bezit je genoeg mogelijkheden en vaardigheden om je tegen hun te beschermen. Er is nog steeds wat onduidelijkheid hoe alles nou werkelijk speelt, omdat er nog maar weinig speelbare levels beschikbaar zijn gesteld. Ook komt er geen demo, wat zeker ook erg jammer is. Ook het feit dat de geshowde levels flink wat bugs bevatten, zorgt ervoor dat hier Assasin’s Creed helaas een minpuntje krijgt. Wel moet er rekening gehouden worden met het feit dat we te maken hebben met de makers van Prince of Persia. En in deze games waren de controls zeker geweldig. Dus er is zeker hoop.
Memorabele graphics
Maar daarnaast hebben we ook nog te maken met de graphics en sound van de game en die zitten toch echt wel snor. Hoewel de game misschien er niet zo uitzag als op het begin, komt het er toch redelijk dichtbij. De werelden waar jij je in rond kan begeven, zien er allemaal erg realistisch uit en gebruiken om videogebied de nieuwste trucjes. Het uitzicht vanaf de daken is zeker memorabel te noemen. Ook de AI schijnt vernieuwend te worden. De complete wereld leeft waar jij je in begeeft en alles reageert op jouw acties. Ook zullen de soldaten waar je tegen vecht je aanvallen in groepen en zullen de doelwitten slim bewaakt worden. Allemaal om het jou nog moeilijker te maken. Op het gebied qua processorkracht zit het dus zeker ook wel goed.
Kortom beloofd Assassin’s Creed een goede game te worden. De mogelijkheden lijken goed te zijn uitgewerkt, het verhaal en thema is top, de gameplay wordt mogelijk goed en het ziet er nog eens allemaal erg goed uit. Genoeg pluspunten en maar een enkel minpuntje. Maar misschien wordt de hype toch niet waargemaakt. Dit gewoonweg door het feit dat er te veel beloofd is, wat er blijkbaar niet in komt te zitten. Misschien heeft Ubisoft teveel hooi op zijn vork genomen of iets teveel beloftes gemaakt. Maar ze kunnen zeker zeggen dat ze een gouden franchise in handen hebben. Als deze game het misschien niet wordt, dan zeker zijn opvolger.