We zien nu steeds vaker dat games worden omgezet naar bordspellen. Met Bioshock, The Witcher en Dark Souls als een paar grote voorbeelden lijkt het erop dat gamers zowel analoog als digitaal met hun favoriete titels aan de slag kunnen. Het tegenovergestelde gebeurt ook, de bordspellen maker Days of Wonder vertaalt regelmatig hun meest succesvolle bordspellen naar het digitale platform en weten hiermee een grote groep mensen te bereiken. Het is dan ook fris om een bordspel videospel te zien waar het bordspel alleen digitaal te verkrijgen is. In Antihero ,ontwikkelt door Tim Conkling bekend van Corpse Craft, is het aan de speler om de meester dief Lightfinger te helpen de andere bendes te verslaan. Lightfinger hoeft gelukkig deze zware taak niet in zijn eentje te voltooien. Zijn gilde zal hem helpen zolang hij de middelen heeft om ze in dienst te houden. Antihero draait dan ook voornamelijk om resource management en wordt geweld alleen gebruikt wanneer het noodzakelijk wordt geacht.

Afpersing, bluffen en plunderen

De campaign geeft de speler een reeks uitdagingen waar verschillende borden in de vorm van de stad aan de speler worden getoond. Tussen de verschillende uitdagingen wordt er een kort verhaaltje verteld in de vorm van een stripboek. Voor de meeste spelers zal dit weinig voorstellen en gelukkig draait deze game dan ook volledig om de gameplay. In de eerste paar missies wordt de speler de regels uitgelegd en op het eerste gezicht lijkt het erg simpel. De speler kan namelijk elke beurt zijn dief de stad insturen om gebouwen te verkennen en te plunderen. De functionele gebouwen kunnen vervolgens door kleine jochies geïnfiltreerd worden. Een enkel jochie levert geld, lantaarns of extra voordelen op zoals korting op het inhuren van extra manschappen. Weet je er 3 jochies in te plaatsen, zal het gebouw zijn inkomsten verdubbelen of nog meer voordelen geven. De vijandelijke dief probeert je hier natuurlijk tegen te werken en kan hij de geïnfiltreerde gebouwen afpakken. Het geld kan gebruikt worden om extra figuren in te huren en elk karakter heeft zijn functie in het veroveren van de stad. De lantaarns wordt gebruikt om elke beurt een enkele upgrade aan te schaffen. Deze upgrades geven je toegang tot extra figuren of geeft de meester dief meer mogelijkheden zoals een aanval of extra acties per beurt.

De speler zal elke missie tegen een vijandelijke gilde strijden om als eerste een bepaald aantal veroveringspunten te behalen. Deze punten kunnen behaald worden door het om zeep helpen van een specifiek persoon die rondwandelt in de stad, het veroveren van een kerk of het afpersen van een persoon. Dit lijkt op het eerste gezicht erg gelimiteerd, maar naarmate de game vordert worden er extra mogelijkheden aan toegevoegd zoals het veroveren van een schip, het stelen van kroonjuwelen of het uitschakelen van een vijandelijk bende. Daarnaast heeft elke gilde een andere speelstijl en het is dan ook belangrijk om de beschrijving van deze speelstijl te bekijken. De tweede missie is hier een goed voorbeeld waar je op een specifieke manier moet spelen om enige kans te hebben tegen de vijandelijke bende. Na vijf mislukte pogingen had ik haast de handdoek in de ring geworpen en het voelde aan alsof de game ineens veel moeilijker was in vergelijking met de eerste missie. Maar heb je eenmaal de verschillende speciale karakters onder de knie dan ontdek dat de game erg diep is en er veel moois te vinden is.

Gangs of New York in een cartoon stijltje

Als je eenmaal de campaign hebt voltooid, wat gemakkelijk zes tot acht uur vult afhankelijk van de moeilijkheidsgraad, kun je aan de slag met de multiplayer van Antihero. En als je een vaste partner kunt vinden om tegen te spelen dan kun je hier een flink aantal uren speelplezier aan toevoegen. De game ondersteunt zelfs een hot seat modus waar je kunt afwisselen om zo te bepalen wie de beste dief in de stad is. De skirmish modus geeft je de mogelijkheid om willekeurige missies te spelen en dit weet wederom de houdbaarheid van de game te verlengen.

Dit alles wordt in een interessant handgetekend stijltje gepresenteerd met een flink aantal knipogen naar de film Gangs of New York. De animaties en aankleding tijdens de verschillende rondes zorgen ervoor dat het allemaal erg netjes afgewerkt aanvoelt. Zelfs de enkele keer dat je moeite hebt om een karakter naar de juiste tegel te sturen of het missen van een bepaalde shortcut op de keyboard zorgt er niet voor dat product minder aanvoelt. Helaas is er een klein onderdeel wat volledige de vaart eruit haalt. Elke keer nadat de speler zijn beurt heeft voltooid, is het aan zijn tegenstander om zijn acties uit te voeren. Dit wordt op een erg trage manier getoond en is er helaas geen mogelijkheid om dit uit te zetten. Dit haalt de snelheid volledig uit het spel en dat is jammer. Gelukkig is er een skip knop, maar dit zorgt er helaas voor dat na elke beurt je genoodzaakt bent om op die knop te drukken.

Antihero is hiermee een erg goed digitaal bordspel. Het zou waarschijnlijk te traag of ingewikkeld zijn om het daadwerkelijk als een bordspel te spelen. Het weet goed de essentie van de fun en uitdaging van een bordspel te verzamelen en om te zetten in een erg geslaagd product. De afwerking is top en het ziet er erg leuk uit. Weet je een vriend te vinden die je elke lunch voor een potje kunt uitdagen dan is het al helemaal genieten.