De Wereldoorlogen zijn in games al regelmatig aan bod gekomen en hierdoor hebben we al meerdere malen als soldaat de geschiedenis kunnen herbeleven. Maar toch is er een onderdeel wat we zo goed als nooit tegenkomen in games, de gevreesde U-boten van de Duitsers. Deze onderzeeërs waren een ware nachtmerrie voor elke Engelse, Franse of Amerikaanse kapitein en hebben menig slachtoffer gemaakt. De Silent Hunter serie wordt gezien als het beste op het gebied van onderzeeërs simulaties en met het nieuwste deel, Silent Hunter 5, kunnen we wederom aan de gang met duikboten, torpedo’s en het vernietigen van tientallen schepen. Een game die het niet moet hebben van keiharde actie en miljoenen kogels op het scherm, maar van het realisme, tactiek en simulatie van de werkelijke ervaring op een onderzeeër.
De oorlog begint!
Het is het jaar 1939 en Duitsland is net Polen binnengevallen. De Engelsen, Fransen en Amerikanen hebben de oorlog verklaard aan Duitsland. Als kapitein van een U-boot wordt jij op reis gestuurd om diverse missies uit te voeren en hiermee je thuisland een voorsprong te geven in de oorlog. Zo zul jij het transport van voedsel en andere levensmiddelen moeten tegenhouden en zul jij ook diverse oorlogsschepen moeten uitschakelen om zo bij te dragen aan de overwinning van Duitsland. Maar voordat we aan de slag gaan zullen we eerst een tutorial moeten volgen. Deze tutorial legt de basis uit en de besturing van de gehele game. Ze hebben de besturing redelijk simpel gehouden en menig nieuwkomer kan de game spelen nadat hij de tutorial heeft doorlopen. De game wordt voor het grootste gedeelte gespeeld met de muis en dit werkt als een trein. Zo zijn de meest gebruikte knoppen altijd zichtbaar in je scherm en kun jij hier elk moment gebruik van maken. Hier wordt ook meteen duidelijk dat deze game toch echt richting de simulatie gaat, zelfs als je alle hulpmiddelen aanzet. De gameplay van een dergelijke game bestaat voornamelijk uit het uitstippelen van je route en het lanceren van torpedo’s. Bovendien speelt alles in werkelijke snelheid waardoor een seconde ook een seconde in de game is. Je zult dus echt tijd moeten nemen voor deze game om alles door te nemen en je te verdiepen in de tactieken van het varen met een onderzeeër.
Het besturen van deze game gaat dus voornamelijk met de muis, maar wat moet je nou allemaal doen? Je zult een groot gedeelte van de game een kaart voor je neus hebben, want hier is diverse handige informatie op te vinden en geeft je diverse mogelijkheden. Ten eerste kun je zien welke kant je op moet en waar de missies zich bevinden. Daarnaast zullen er ook op de makkelijkere niveaus aangegeven worden waar schepen zich in de buurt bevinden en welke kant je op moet om een schip tegen te komen. Het uitstippelen van je pad is cruciaal zeker op de hogere moeilijkheidsgraden. Je zult namelijk schepen moeten vinden en deze schepen worden uiteindelijk niet meer met duidelijke lijnen aangegeven, waardoor je patronen moet uitvoeren om zo alles te doorkruizen en af te zoeken. Daarnaast staan hier ook alle havens aangegeven waar jij je goederen, wapens en ammunitie kunt aanvullen of vervangen. Het reizen zou in real-time natuurlijk dagen duren, dus hier hebben ze iets op bedacht. Je kunt namelijk de tijd versnellen op heel veel verschillende niveaus en dit geeft je de mogelijkheid om sneller van punt a naar punt b te komen. Je moet je natuurlijk wel bedenken dat als je eenmaal een schip tot zinken wilt brengen dat op real-time niveau alles beter te controleren is en je dus regelmatig van doorspoelsnelheid wisselt. Het reizen zal voor mensen die van iets meer actie het grootste struikelblok zijn. Het neemt namelijk heel veel tijd in beslag. Ook kan het zijn dat als je eenmaal een schip tegenkomt je diverse malen mist en geen torpedo’s meer hebt. Hierdoor zal je weer je torpedo’s moeten bijvullen, wat wederom veel reizen betekent. Het geeft natuurlijk wel heel goed aan hoe de wereld van een dergelijke bemanning eruit zag. Heel veel reizen, leven in spanning en op een grote zoektocht naar doelwitten.
En dan breekt de hel los
Als je eenmaal een schip hebt gevonden dat je tot zinken wilt brengen begint de fun pas echt. Je zult heel tactisch aan het werk moeten gaan, want de schepen kunnen gedurende de reis van de torpedo nog alle kanten op en als je boven water blijft met je U-boot zullen ze je snel zien en bekogelen met diverse wapens. Je duikt vervolgens onder en je stippelt een pad uit richting de boot. Je kiest een goed moment uit om je torpedo te lanceren en je lanceert na alle instellingen goed te hebben ingesteld de torpedo af. En dan begint het spannende wachten of de torpedo het doel raakt. Dit is regelmatig erg spannend en zorgt voor die spanning die de bemanning ook zou hebben gevoeld. Als je het schip tot zinken brengt heb je ook nog eens kans dat je door andere schepen wordt ontdekt en deze zullen dan achter je aangaan en diverse bommen in het water laten vallen. En dan begint of de race om te ontsnappen of het gevecht tegen meerdere andere schepen. Dit onderdeel zit heel sterk in elkaar en geeft toch die kick om verder te blijven spelen. Dit zal allemaal gebeuren in een dynamische campagne en dit houdt in dat je enkele missies krijgt, maar de wereld verder gaat en jij zelf mag weten hoe jij het allemaal aanpakt. Ook zal er gereageerd worden op de keuzes die je maakt. Dit is voornamelijk relevant op welke schepen van andere landen erop uit worden gestuurd en welke opdrachten je krijgt. De gameplay daarentegen blijft meestal erg hetzelfde het opsporen van schepen en het vernietigen ervan.
Grafisch gezien is deze game een erg goede titel en dit wil je ook bij een simulatie. Een nieuw onderdeel hierbij is dat je ook in je onderzeeër kan rondkijken. Je kunt een kort gesprekje voeren met je bemanning en je kunt de orders vanuit de onderzeeër geven in plaats van de knoppen in je scherm. Het water ziet er fantastisch uit en ook de explosies zijn om te smullen. Bovendien is het geweldig om met de vrije camera rond je U-boot te vliegen en de torpedo te volgen als hij door het water klieft op zoek naar zijn doel. De boten uit die periode zijn allemaal nagemaakt en in deze game geplaatst. Het is zelfs interessant om in de oceaan rond te kijken en het onderwater leven te verkennen. De bemanning ziet er ook erg goed uit en ze bewegen allemaal erg netjes. Het enige nadeel hierbij is dat het rondlopen erg houterig aanvoelt. Zo kan je niet gemakkelijk rondkijken en loopt het niet erg gemakkelijk. Ook heb je een flinke pc nodig om deze game volwaardig te draaien. Je kan hierdoor soms last hebben van framedrops. Silent Hunter 5 bevat bovendien een multiplayer mogelijkheid, zowel offline als online en dit is natuurlijk een welkome toevoeging voor de fanaten. Denk hierbij dan aan co-op modi om samen voor een overwinning te gaan. Op het moment van het reviewen van deze game waren er helaas geen multiplayer potjes te vinden. Dus de game zal toch eerst echt moeten gaan lopen voordat jij je online je skills kunt testen.
Silent Hunter 5 is hiermee een geweldige game die een goede simulatie neerzet op het gebied van onderzeeërs. Het is hiermee toch zeker bedoeld voor de mensen die enigszins van realisme en simulaties houden, want zelfs op de makkelijkste moeilijkheidsgraad is de game erg langzaam en is de actie beperkt. Maar dit drukt zeker niet de pret, want de adrenaline kick die je krijgt als je een schip succesvol tot zinken brengt, is geweldig. Ook grafisch is de game erg interessant en zijn de mogelijkheden om het jezelf makkelijker en moeilijker te maken erg uitgebreid. Het is alleen jammer van de houterige besturing als je door je onderzeeër loopt en het niet kunnen testen van de online ervaring.