De smurfen zijn sinds de tekenfilmserie in de jaren tachtig een bekend fenomeen en het is dan ook niet een grote verrassing dat er op ongeveer elke game console een smurfen game te vinden is. De Nintendo Switch is dit keer aan de beurt en het genre is wonderbaarlijk een karting game. Dit is een frisse insteek, maar met Mario Kart 8 Deluxe als grootste concurrent heeft de game een flinke uitdaging om een soortgelijke ervaring te bieden. Kunnen de smurfen in de buurt komen of hebben ze het weer eens versmurft.

Twaalf banen en coureurs

De vergelijking met Mario Kart is al snel gemaakt als we praten over een kart game en een ontwikkelaar kan dan ook twee kanten op gaan. Ze proberen iets volledigs anders of ze proberen zoveel mogelijk af te kijken. Smurfs Kart heeft totaal geen moeite met dit laatste en alles wat je hier tegenkomt, zal erg bekend voorkomen. Dit hoeft zeker niet het einde van de wereld te zijn. Er zijn vele schietspellen die allemaal hetzelfde doen en toch blijven deze voor een lange tijd leuk. Het kan zelfs betekenen dat we een alternatief hebben naast Mario Kart met een andere set personages en voorwerpen. Je kunt hier kiezen uit twaalf bekende en iets meer onbekende smurfen. Grote smurf, lolsmurf en smurfin zijn natuurlijk aanwezig maar zo komen we ook een astro smurf en een brandweer smurf tegen. Alle coureurs zijn blauw en lijken daardoor wel sneller op elkaar. Gelukkig zijn de bijpassende auto’s flink anders. Hierdoor bepaalt je keuze in wagen voornamelijk het grootste verschil. Twaalf is niet wonderbaarlijk veel, maar het is zeker genoeg om elke speler een favoriete coureur te geven.

Net genoeg is iets wat van toepassing is op de gehele game. Naast de kleine keuze coureurs, kun je ook niks aanpassen aan je auto. We vinden hier ook maar drie bekers met elk vier verschillende banen. Dit betekent dat in deze volwaardige kart game je maar twaalf verschillende tracks kunt vinden. Je kunt de banen in twee moeilijkheden spelen, maar met Mario Kart heb je op dit moment bijna de vijftig banen. Dit is een groot verschil en is toch echt aan de lage kant. Gelukkig verschillen de banen flink van elkaar en is de visuele vormgeving het grootste pluspunt. Met name de grote Gargamel waar je voorbij racete is een toffe aanvulling en het racen door het smurfendorp is eigenlijk een toffe trip terug naar die bekende tekenfilmserie. Er zijn ook maar drie modi beschikbaar: Grand Prix, Free en Time Trials. In Grand Prix kies je een beker en probeer je de meeste punten te verdienen. In de vrije modus kun je elke baan kiezen en de regels voor een groot deel aanpassen en in de Time Trials kun je drie tijden proberen te verbreken. Je kunt in splitscreen offline tegen elkaar strijden, de game bevat geen online multiplayer modus. Al met al tikt de game alle bokjex af, maar dan ook net aan.

Wat de smurf!

De game gaat er vanuit dat je al eens eerder een kart game hebt gespeeld en legt daarom ook niks uit. Dit is voor het grootste deel niet erg. Je moet op het juiste moment je gaspedaal loslaten tijdens het starten om een begin boost te verdienen, je kunt driften met een boost als beloning en je kunt voorwerpen verzamelen en deze op je tegenstanders afschieten. Het valt meteen op dat de game eigenlijk best goed bestuurt. Je kunt netjes driften en je de wagens liggen goed op de weg. Maar door het gebrek aan uitleg rondom om de voorwerpen is het soms nog wel eens raden wat een voorwerp nou daadwerkelijk doet. Een blaadje geeft je een boost, maar de toeter is al wat minder duidelijk. Je begint ineens muziek af te spelen, maar of dit je tegenstanders beïnvloedt is niet meteen duidelijk. Je moet in het begin dus even de voorwerpen ontdekken en uitproberen. Er zijn wonderbaarlijk veel voorwerpen aanwezig voor een game die op alle andere vlakken niet snel strooit met variatie. Wat erg tof is, is dat elke smurf zijn eigen unieke voorwerp heeft. Zo kan Grote smurf tegenstanders in slaap laten vallen en gooit lolsmurf met exploderende cadeautjes. De balans tussen de verschillende voorwerpen is soms wel zoek. Als je achter ligt, krijg je minder het gevoel dat de game je probeert te helpen om de achterstand in te halen. Rij je voorop dan kun je regelmatig zonder problemen de race volledig uitrijden.

De verschillende banen zijn in het algemeen vermakelijk, maar er gebeuren soms nog wel eens vreemde dingen. Zo kan je wagen nog wel eens vreemd bewegen op een ramp en beweegt de camera elke keer dicht tegen de grond bij één van de banen waarbij je schuin tegen de muur rijdt. Ook zijn sommige bochten met name op de hogere moeilijkheidsgraad soms wel erg een rechte hoek. Het visuele ontwerp werkt soms ook tegen, bij de zwarte delen van de banen kun je soms wel erg slecht het verschil zien tussen een stuk baan of de afgrond. Veel van de banen bevatten shortcuts waardoor het loont om de banen meerdere malen te spelen. Je verdient ook stickers door verschillende opdrachten uit te voeren en dit geeft de speler iets extra’s om voor te spelen en een reden om de banen meerdere malen te spelen. Dit kan een race vijfmaal winnen met een smurf of een aantal voorwerpen gebruiken.

Smurfs Kart is al met al een standaard kart game. De game verbleekt in vergelijking met een Mario Kart, maar ben je op zoek naar iets nieuws dan weet deze game dat gat zeker te vullen. De game bestuurt goed, de smurfen hebben elk hun eigen power en de levels zien er tof uit. De stickers helpen de speler om de game vaker te spelen en met offline multiplayer kun je de game ook lekker samen op de bank spelen. We hadden alleen gehoopt dat de game net iets meer zou bieden op elk gebied en net iets meer aandacht had gekregen op elk vlak.

Origineel artikel gepubliceerd op: www.evilgamerz.com